Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016

Οι λέρες διοικούν και αυτο μαστιγώνονται...
Έκλεισε λένε η συμφωνία ύψους 9 δις... συμφώνησαν δηλαδή πόσα θα πρέπει να μας έχουν πάρει μέσα σε ένα χρονικό διάστημα,
...κι αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό... θα πέφτει πέλεκυς στον αρμόδιο υπάλληλο...
Τι είπατε... ποιος είναι ο υπάλληλος....? κάποιος, που θα τον έχουν ονομάσει οι λέρες υπουργό!
...οι λίγες αράδες που ακολουθούν είναι αποκαλυπτικές...
Σε περίπτωση που υπάρχουν αποκλίσεις από τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος (1,75% το 2017 και 3,5% το 2018),
ο υπουργός Οικονομικών θα περικόπτει αυτόματα τις δαπάνες μετά από εισήγηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου.
Εναλλακτικά, ο υπουργός Οικονομικών θα προτείνει «ισοδύναμα» μέτρα για την αύξηση των εσόδων.
Η διάταξη που θα κατατεθεί στη Bουλή θα προβλέπει αυστηρές κυρώσεις και για τον υπουργό Οικονομικών
εάν δεν εφαρμόσει τη σχετική νομοθετική ρύθμιση.


Τρίτη 26/04/2016 - 19:00 - Ενημέρωση: Τρίτη 26/04/2016 - 22:44
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ

Παζάρι για τα «προληπτικά μέτρα» - «Εμπλουτίζεται» το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ


Στα «προληπτικά» μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ επικεντρώνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων του κουαρτέτου, ενώ το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ «εμπλουτίστηκε» με επιπλέον αντιλαϊκά μέτρα. 
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Γερούν Ντάισελμπλουμ, δεν θα γίνει τελικά έκτακτο Eurogroup τη Μ. Πέμπτη. (Διαβάστε εδώ περισσότερα). 
Το απόγευμα της Τρίτης διακόπηκε μετά από μισή ώρα η συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος με το κουαρτέτο. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ευκλ. Τσακαλώτος, τη διακοπή ζήτησαν οι εκπρόσωποι των θεσμών για να έχουν διαβουλεύσεις με τους προϊσταμένους τους. Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι συνομιλίες το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης. (Διαβάστε εδώ περισσότερα). 
Το οικονομικό επιτελείο κατέθεσε πρόταση στους θεσμούς για το σκέλος των «προληπτικών» μέτρων, που δημιουργεί περισσότερους αυτοματισμούς στην επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής.
Η κυβερνητική πρόταση προβλέπει ότι την άνοιξη του 2017 και την άνοιξη του 2018, μόλις δημοσιευτούν τα τελικά στοιχεία για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος του προηγούμενου έτους από την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat, σε περίπτωση που υπάρχουν αποκλίσεις από τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος (1,75% το 2017 και 3,5% το 2018), ο υπουργός Οικονομικών θα περικόπτει αυτόματα τις δαπάνες μετά από εισήγηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Εναλλακτικά, ο υπουργός Οικονομικών θα προτείνει «ισοδύναμα» μέτρα για την αύξηση των εσόδων. Η διάταξη που θα κατατεθεί στη Bουλή θα προβλέπει αυστηρές κυρώσεις και για τον υπουργό Οικονομικών εάν δεν εφαρμόσει τη σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Η πλευρά του ΔΝΤ ζητάει να νομοθετηθούν από τώρα τα αντιλαϊκά μέτρα που θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ θεσμοθέτησε το Δημοσιονομικό Συμβούλιο αλλά δε λειτούργησε στην πράξη. Στη συνέχεια, η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ψήφισε νομοθετική ρύθμιση για την ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, το οποίο θα λειτουργεί ως αυτόματος «κόφτης» δαπανών, με βάση και το ευρωενωσιακό πλαίσιο.

Έκλεισε το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «η διαπραγμάτευση έχει κλείσει» για τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ. Επίσης, υποστηρίζουν ότι «η ελληνική πλευρά έχει κατοχυρώσει όλες τις κόκκινες γραμμές που έθεσε». 
Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι το αφορολόγητο θα υποχωρήσει κάτω από τα 9.090 που προβλέπει το νομοσχέδιο, πιθανόν γύρω στα 8.900 ευρώ. Το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε παιδί. Στα «κόκκινα» δάνεια θα υπάρχει προστασία για την πρώτη κατοικία μόνο μέχρι το τέλος του 2017.
Για το πακέτο των «προληπτικών» μέτρων, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι «η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα», προσθέτοντας ότι «η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις». Σύμφωνα με το Μαξίμου, η κυβέρνηση έχει αντιπροτείνει «τη θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους», ο οποίος καλύπτει πλήρως τις προϋποθέσεις που έθεσε το πρόσφατο Eurogroup. 
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία πάνω στα «προληπτικά μέτρα», ενώ για το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ έχει συμφωνηθεί το 95% των μέτρων. 
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι «δεν ξέρει» εάν θα υπάρξει νέο Eurogroup την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι «ακόμη εργαζόμαστε γι' αυτό». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου