Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Απάντηση στο Άρθρο εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ


Του Γιώργου Λακόπουλου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

ΕφΕ



Ενώ εξελίσσεται η διαβούλευση για την ανταλλαγή ομολόγων - δηλαδή μια υπόθεση που στηρίζεται στη συνεργασία της χώρας με τους τραπεζίτες - κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να δημιουργήσουν κρίση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Δεν είναι έκπληξη. Στην Ιπποκράτους συγκεκριμένο κέντρο επιτίθεται κατά καιρούς στον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας. Αυτή τη φορά επισήμως το ΠΑΣΟΚ του ζητάει να διευκρινίσει τι εννοούσε όταν έλεγε ότι η κρίση δεν ήταν αναπόφευκτη και θα είχε αποτραπεί εφόσον είχαν ληφθεί εγκαίρως μέτρα. Στην τρέχουσα συγκυρία θα ήταν μάλλον κωμικό να αντιδρά ένα κόμμα σαν να έχει τη μύγα και μυγιάστηκε, αν δεν ήταν επικίνδυνο.

Ο Γιώργος Προβόπουλος είπε το αυτονόητο. Στην οικονομία οι κρίσεις δεν πέφτουν από τον ουρανό. Προκύπτουν ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών. Και φυσικά μπορούν να ανακοπούν πάλι ως αποτέλεσμα αντίστοιχων επιλογών. Είναι ο πρώτος που δικαιούνται να ομιλεί γι' αυτό το θέμα. Ο Γιώργος Παπανδρέου επιβεβαίωσε - κατά την ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο - ότι ο διοικητής τον είχε ενημερώσει, πριν από τις εκλογές του 2009, για την εξέλιξη του ελλείμματος. Προφανώς η ενημέρωση δεν είχε ακαδημαϊκό χαρακτήρα. Εγινε για να συνδράμει, αν όχι στη διόρθωση της προεκλογικής ρητορικής, σίγουρα στην άσκηση της κατάλληλης μετεκλογικής πολιτικής.

Αυτή η πολιτική δεν ασκήθηκε, παρότι υπήρχαν οι πολιτικές προϋποθέσεις: οι εκλογές έγιναν με διακύβευμα την αποτροπή της κρίσης, ο Καραμανλής που τις προκήρυξε είχε αναγγείλει πρόγραμμα περικοπών αναγνωρίζοντας το πρόβλημα των κυβερνήσεών του και ο Παπανδρέου βγήκε από τις εκλογές πανίσχυρος. Αλλά η πρώτη κυβέρνησή του αντί για μέτρα κατέθεσε προϋπολογισμό με παροχές υπό το σύνθημα: «το πρόγραμμά μας είναι αδιαπραγμάτευτο». Τα μέτρα ελήφθησαν έξι μήνες αργότερα και αρκετά δεν εφαρμόσθηκαν ακόμη.

Συνεπώς ο Προβόπουλος ξέρει τι λέει και πάντως δεν το λέει για πρώτη φορά. Ως διοικητής της κεντρικής τράπεζας υπήρξε η βασική σταθερά στην πιο ταραγμένη περίοδο της ελληνικής οικονομίας. Οι διαδοχικές εκθέσεις του θα μπορούσαν να γίνουν χάρτης πορείας για τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ηταν οικονομικά και πολιτικά κείμενα και έλεγαν την αλήθεια και για τις δυο περιόδους. Και όπως είπε ο αμερικανός αρχιτέκτονας Φρανκ Ράιτ: «Η αλήθεια είναι πιο σημαντική από τα γεγονότα».



Απάντηση:



ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ:  είπε ο κος Προβόπουλος, ότι οι κρίσεις δεν πέφτουν από το ουρανό και είναι αποτέλεσμα κυβερνητικών επιλογών και μέχρι εδώ καλά:  Σε αυτόν τον έρημο το λαό πότε θα του πείτε την αλήθεια και εννοώ τους πολιτικούς που όταν απευθύνονται στο λαό του μιλάνε φιλικά με όρους μπαλκονιού, ενώ στη βουλή, κωδικοποιημένη φρασεολογία και μέτρα κατά του λαού. Και εσείς οι δημοσιογράφοι στον ίδιο το χαβά κινείστε,  πώς να αποκωδικοποιήσει ένας απλός λαϊκός άνθρωπος  το άρθρο που γράφετε; Γιατί φοβόσαστε να γράψετε τα πράγματα με το όνομα τους; τι θα καταλάβει κάποιος διαβάζοντας το άρθρο σας όταν αναφέρεστε στην πρώτη κυβέρνηση Παπανδρέου ότι κατέθεσε προϋπολογισμό παροχών και ότι μετά έξι μήνες πήρε τα μέτρα; Θα μπορούσαμε να το παραβλέψουμε αυτό: αλά όταν γράφετε ότι κάποια από τα μέτρα δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί: τι εννοείτε; Γιατί δεν μιλάτε καθαρά, γιατί δεν λέτε ότι τα μέτρα που υπολείπονται είναι το υπόλοιπο της ζωής μας; Γιατί μας αναγκάζετε να μπλοκάρουμε όπου μπορούμε της συνομωσίες για να μάθει ο κόσμος την αλήθεια,.. και έρχεστε πάλι εσείς να μας συκοφαντείτε για γιουρούσια, μπουκαρισμα, , επαναστατικές ασκήσεις κτλ δικά σας μαργαριτάρια. Στο επάγγελμα σας θα μπορούσατε να προσφέρετε καλές υπηρεσίες, αλά: θέλει καρδιά, λεβεντιά, θέλει τα σύκα,  σύκα,  θέλει τη σκάφη, σκάφη. Ποτέ δεν είναι αργά: όσο ποιο γρήγορα καλύτερα.

Παναγιώτης Αγγελόπουλος




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου